Kampus Uniwersytetu w Białymstoku Strona główna / Kampus Uniwersytetu w Białymstoku / Budowa Instytutu Biologii oraz Wydziału Matematyki i Informatyki wraz z Uniwersyteckim Centrum Obliczeniowym / Opis inwestycji

                      

 

Projekt finansowany z budżetu państwa oraz ze środków Unii Europejskiej


____________________________________


Wizytówka miasta i regionu

Budowa kampusu to największa inwestycja w dziejach Uniwersytetu w Białymstoku. Prace budowlane ruszyły w styczniu 2011 roku. Autorem projektu jest prof. Marek Budzyński, który zaprojektował także m.in. Operę i Filharmonię Podlaską w Białymstoku oraz budynek Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego. 

W październiku 2014 roku studenci Wydziału Matematyki i Informatyki oraz Instytutu Biologii rozpoczęli naukę w nowych, bardzo nowoczesnych obiektach.  Centralnym miejscem kampusu jest Plac Syntezy Nauk z wielką, artystycznie popękaną i podświetlaną szklaną kulą, symbolizująca Wielki Wybuch. Autorem instalacji jest Tomasz Urbanowicz. W salach i laboratoriach, wyposażonych w sprzęt na miarę XXI wieku studenci i pracownicy mają doskonałe warunki do pracy. Wszyscy zgodnie mówią, że komfort nauki i pracy jest nieporównywalnie lepszy, a sam obiekt robi ogromne wrażenie. Już teraz nowy kampus uniwersytecki stanowi wizytówkę miasta i regionu. W kwietniu 2015 roku otrzymał tytuł Podlaskiej Marki Roku 2014,  przyznany przez kapitułę plebiscytu,

Budynki zlokalizowane są niedaleko centrum Białegostoku i łatwo tam dotrzeć komunikacją miejską, ale można też dojechać leśną ścieżką rowerową.

 Na terenie obiektu posadzono ponad 8 tysięcy krzewów i blisko 200 drzew. Wokół budynków wiją się strumyki, wewnętrzne dziedzińce zdobią płytkie oczka wodne. To sztuczne zbiorniki, zasilane deszczówką, którą specjalny system odprowadza z dachów. Woda w czasie suszy dodatkowo zasila jeziorka, w czasie ulewy jej nadmiar spływa do zbiornika retencyjnego.

Wszystkie gmachy są energooszczędne i dźwiękochłonne. Kampus to budynek inteligentny  - zasilaniem, ogrzewaniem i klimatyzacją sterują komputery.  Do dyspozycji użytkowników jest WiFi, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. W środku przykuwa uwagę surowe, ale funkcjonalne i estetyczne wykończenie. Wszystkie pomieszczenia wyposażone są klimatyzację lub w nowoczesny system wentylacyjny. W każdej sali wykładowej można indywidualnie nastawić odpowiednią temperaturę, w komorach fitotronowych temperatura może, w razie potrzeby, zostać obniżona nawet do - 40º! W całym kompleksie jest zamontowanych ponad 200 kamer, wszystkie nagrywające w systemie HD. Centrum dowodzenia znajduje się w budynku Instytutu Biologii, w tzw. BMS (Building Management System).

 Instytut Biologii

Trzykondygnacyjny budynek spełnia trzy podstawowe funkcje: dydaktyczno-naukową, administracyjną, i komunikacyjną. Z Placu Syntezy Nauk widać główne wejścia do wszystkich budynków.  Mają one formę szklanego portalu z sentencją. Przy hallu, łączącym przestrzenne trzy kondygnacje, zlokalizowano bibliotekę, przeszklone pomieszczenie techniczne oraz zespół biurowo-administracyjny, z salą Rady Wydziału. W lewym skrzydle obiektu mieści się Zakład Hydrobiologii, zaś w prawym Zakład Biochemii Roślin. Zwierzętarnia wraz z pomieszczeniami Fitotronów i powierzchniami magazynowymi zajmie odrębne skrzydło. Znajduje się tu też część laboratoriów.

 Na pierwszym piętrze usytuowane są dwie sale wykładowe. Mogą one pomieścić około 200 osób, ale zgodnie z planem można je dzielić na mniejsze, niezależne pomieszczenia. Na tej kondygnacji zlokalizowano też Zakład Biofizyki i Cytobiochemii, dalej Zakład Fizjologii i Histologii, Zoologii Bezkręgowców (w następnym skrzydle) oraz Zakład Ekologii Zwierząt (nad Zwierzętarnią) i Biochemii Roślin i Ekotyksologii (nad pomieszczeniami Fitotronów). Sale na ostatnim piętrze zagospodarował Zakład Mikrobiologii i Botaniki, Zoologii Kręgowców oraz Genetyki i Ewolucjonizmu.

 Osobne wejście prowadzi do Uniwersyteckiego Centrum Przyrodniczego im. prof. A. Myrchy. Jest to parterowy budynek częściowo przysypany ziemią, doświetlony głównie poprzez przeszklenie dachu. Zielony dach, dostępny dla zwiedzających z dziedzińca, stanowi kontynuację wewnętrznej strefy ekspozycyjnej.  Stworzono tam ścieżkę dydaktyczną z takimi atrakcjami jak: lapidarium z głazami narzutowymi ze zlodowaceń plejstoceńskich z województwa podlaskiego, wzbogaconego o relikty roślin polodowcowych, cenne przyrodniczo gatunkami drzew (w tym tzw. żywymi skamieniałościami np. miłorząb japoński, daglezja chińska). Przy pieszych ciągach komunikacyjnych można zwiedzić ściezki dydaktyczne: „Wędrówka w przestrzeni” – przedstawiającą budowę Układu Słonecznego i „Wędrówki w czasie” – ukazująca dzieje życia na Ziemi w erach: paleozoicznej, mezozoicznej i kenozoicznej.

Na zwiedzających duże wrażenie robi sala, gdzie pośród sztucznej, pokrywającej posadzkę trawy, snuje się rzeka Biebrza (wizualizacje fotograficzne), z zatopioną w szkle autentyczną biebrzańską roślinnością. Można tam też zobaczyć spreparowane modele dużych ssaków, m.in. żubra, dzika, łosia.

 

 PRZEWIDYWANI UŻYTKOWNICY

Studenci

500

Pracownicy

112

 

PODSTAWOWE DANE TECHNICZNE:

powierzchnia użytkowa

7 339,0 m2

powierzchnia netto

10 236,3 m2

powierzchnia całkowita

12 729,1 m2

powierzchnia zabudowy

5 511,7 m2

kubatura

57 493,8 m3

wysokość

13,05 m, 3 kondygnacje

 

Wydział Matematyki i Informatyki wraz z Uniwersyteckim Centrum Obliczeniowym

Budynek zlokalizowany jest między Placem Syntezy Nauk, a Placem Słonecznym. Połączony jest szklanym korytarzem z Instytutem Biologii.  

Na wprost wejścia, mającego formę szklanego portalu usytuowana jest wydziałowa biblioteka. Dzięki kolistemu kształtowi szklanej ściany, przez którą widać  wewnętrzny dziedziniec ze stawem i ławeczkami, dostępny w czytelni, stanowi ulubione miejsce spotkań studentów.

Na parterze zlokalizowano hall główny z szatniami, bibliotekę, skrzydło pomieszczeń technicznych, pracownie dydaktyczne, komputerowe, laboratoria. W osobnym skrzydle mieszczą się pokoje do pracy poszczególnych zakładów.

Mieści się tam też największa i najefektowniejsza aula w kampusie - z 240 miejscami  (w tym dwoma dla niepełnosprawnych). Przez jej przeszkloną ścianę widać zadrzewiony Plac Słoneczny. Aula wykorzystywana jest także na uczelniane uroczystości, takie jak inauguracja, promocje doktorskie itp.

W prawym skrzydle parteru umiejscowiono Uniwersyteckie Centrum Obliczeniowe, które  pełni rolę bazy obliczeniowej całej uczelni, ośrodka badań naukowych, rozwojowych i wdrożeniowych. Podstawowe zadanie to gromadzenie i udostępnianie środowisku naukowemu zasobów obliczeniowych w postaci komputerów dużej mocy obliczeniowej, specjalistycznego oprogramowania, urządzeń składowania danych. W ramach Centrum Obliczeniowego rozwijana będzie dydaktyka poprzez realizację prac dyplomowych, rozpraw doktorskich oraz nauczanie na odległość.

Na pierwszym piętrze zlokalizowane są dwa audytoria, w każdym jest 120 foteli i dwa miejsca dla niepełnosprawnych.  Mieszczą się tu też pracownie komputerowe i sale wykładowe, ćwiczeniowe, zespół dziekanatu, w wydzielonym skrzydle pokoje do pracy poszczególnych zakładów. Na drugim piętrze znalazły się pozostałe sale wykładowe, sala Rady Wydziału i pokoje pracowników zakładów.

 W budynkach zainstalowana została nowoczesna sieć komputerowa o wysokiej przepływności. 

 

PRZEWIDYWANI UŻYTKOWNICY:

Studenci

1000

Pracownicy

170

 

 PODSTAWOWE DANE TECHNICZNE:

powierzchnia użytkowa

4 719,5 m2

powierzchnia netto

6 705,3 m2

powierzchnia całkowita

8 668,7 m2

powierzchnia zabudowy

3 281,8 m2

kubatura

38 191,8 m3

wysokość

13,05 m, 3 kondygnacje

 

 



 
 
Rekrutacja 2018/2019
© 2009-2018 Uniwersytet w Białymstoku